sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Syyskesän kuvasatoa



Reilu vuosi Kiina -elämää takana. Vuosi, joka on ollut elämää suurempi seikkailu ja antanut meidän perheelle paljon - ja Kiina -seikkailu jatkuu!

Nyt voi jo sanoa, että syksy on tullut Shanghaihinkin. Päivälämpötilat ovat olleet vielä kahdenkymmenen asteen paikkeilla, eilen jopa +25 astetta. Ensi viikon ennuste kertoo kuitenkin syksyisiä lukemia +15 - +17. Yöllä mittari voi laskea + 10 asteen paikkeille.
Kiinalaiset ovat kulkeneet jo useamman viikon paksuissa talvitakeissa, he lukevat kalenteria – me länkkärit lämpömittaria. Minähän en suostu kesäsandaaleista luopumaan ennen kuin päivälämpötila on hyvän matkaa alle +20 astetta. Shanghaissa on ollut lähes koko syksyn uskomattoman hyvä ilmanlaatu. Tosin viime viikolla mittarit näyttivät jälleen yli kahden sadan lukemia.

Syyskuun puolivälissä saimme niskaamme pahimman rankkasateen neljään vuoteen. Kadut täyttyivät vedestä ja meidän autokuskinkin piti välillä ottaa oikein vauhtia, että pääsi ajamaan vesimassojen läpi. Etelä-Kiinan merellä riehuneen taifuunin rippeitä ylsi tänne Shanghaihin asti.

Viisumit on saatu uusittua – myös koiruudelle. Koirat tarvitsevat oman oleskelulupansa, joka pitää uusia vuosittain. Ensin pitää hakea rabiesrokote valtion eläinlääkäriasemalta - sitä ennen oli jo haettu muut tarvittavat rokotteet omalta Beck & Stones -lääkäriasemalta - rabiesta kun ei saa antaa kuka tahansa. Sitten papereiden kanssa paikalliselle poliisiasemalle ja jälleen 45 vuorokauden odotus, että saamme uuden oleskeluluvan. Rabiesrokotetta muuten suositellaan täällä myös ihmisille - varsinkin niille jotka ulkoilevat paljon oman koiransa kanssa kaupungilla. Koskaan ei voi tietää milloin joku kulkukoira yllättää…

Elokuussa alkaneet musikaalin harjoitukset ovat työllistäneet meidän perheen koululaista. Kyseessä ei olekaan ihan mikä tahansa pikku juttu vaan ihan oikea musikaali ja puvustukset, lavastukset ja harjoitukset sen mukaiset. S’lla on musikaalissa useampi pieni rooli. Rooliasut alkavat olla valmiina ja upeilta näyttävät kuulemma. Esityksen pitää olla näytöskunnossa marraskuun puolessa välissä. Koulupäivät venyvät pitkiksi, koska harjoitukset vievät monta iltaa viikossa.

S on muutenkin harrastanut kovasti musiikkia tänä syksynä. Luokkakaverit perustivat jo keväällä bändin ’The Silly Things’. Kappaleet ovat bändin oman pojan sävellyksiä ja sanoituksia. Pari keikkaa on nyt takana ja pari seuraavaa on jo varattu kalenteriin. S on viime aikoina opetellut soittamaan bassoa! Tyttö, joka on toista kymmentä vuotta soittanut viulua, siirtyi tuosta vaan bassoon. Toiselle keikalle ehdimme me vanhemmatkin viime viikolla mukaan ja hyvältähän tuo näytti/kuulosti.


 
Tänä vuonna lähdimme syysloman väentungosta pakoon Malesiaan. Mutta kuinkas kävikään, emme päässeet eroon kiinalaisista edes siellä. Kiinalaisten loma-aikoina ne valloittavat jo ihan joka kolkan Aasiassa. Meidän lomapaikassamme oli vain kourallinen länsimaalaisia. Loma oli suunniteltu niin, että pääsimme useana päivänä tutustumaan Borneon luontoon. Patikoimme sademetsässä ja iltahämärissä suuntasimme oppaan kanssa veneellä mangrovemetsän keskelle katsomaan nenäapinoita, tulikärpästen tuikkiessa puissa kuin joulukuuset ikään. Yksi päivä meni snorklausretkellä läheisellä saarella ja viimeisenä päivänä kokeilimme vielä varjoliitoa. Maisemat eivät paljoa upeammat olisi voineet olla.


 
      Tandemvarjo -liitelyä



  
Snorklausmaisemaa; merta, hiekkaa ja aurinkoa, taustalla Mount Kinabalu.



 
Rafflesia - todella harvinainen kukka, jota esiintyy vain Borneolla ja Indonesiassa - sattui olemaan kukassa - 'ones in a life-time' -kokemus, kertoi opas meille.



 
Sademetsässä näimme maailman pienimmän orkidean (pieni vaalea piste keskellä kuvaa).



 
Kiinalaisten auringonottoa. Kiinalaiset eivät halua itselleen ruskettunutta ihoa ja siksi vartalo peitetään kaikin mahdollisin tavoin auringolta – myös rantalomalla!



 
                     Nenäapina poikasensa kanssa. Tätä lajia tavataan vain Borneolla.




Shanghai Community International School järjesti lokakuussa ‘Food fair’ -päivän. Olin itse Suomen osastolla mukana hääräämässä muutaman oppilaan ja äidin kanssa. Suomalaisesta lohikeitosta tuli hetkessä campuksen suosituin ruoka. Keitto myytiin loppuun ensimmäisen tunnin aikana. Ensi vuonna tiedetään sitten mikä on myyntivaltti!



 
Samalla viikolla koulussa järjestettiin ‘International Day’, jossa kaikkien maiden nuoret esittäytyivät. Suomalaiset nuoret lauloivat antaumuksella 'Maamme' -laulua. Upeaa!

1 kommentti:

  1. Hei hoi ! Vieläkö olet Kiinassa? Bongasin blogisi googlettamalla kiinansuomalaisten blogeja ja päätin ottaa yhteyttä. Muutin itse Xuzhouhun EILEN (:)) ja mietin että olisi mahtavuutta tavata täkäläisiä suomalaisia. Olen täällä ainakin puolisen vuotta, alustavasti. Kirjoittele vaikkapa blogiini kun saat tämän viestin. Blogi täällä: http://pitkamatkaperille.blogspot.fi/

    Oikein ihanaa jatkoa sinulle ja perheellesi missä menetkin ! :)

    VastaaPoista