tiistai 13. elokuuta 2013

Huh - hellettä!



Huh-hellettä! Shanghain kaupunki ja sen asukkaat kärvistelevät ennennäkemättömissä helteissä.
40-asteen päivälämpötiloja on mitattu jo jonkin aikaa. Tämä onkin kuumin helleaalto Shanghaissa 140 vuoteen eli sen jälkeen kun virallisia lukemia on alettu mittamaan ja tilastoimaan. Ihmiset suojautuvat paahteelta päivänvarjojen alle ja uima-altaat täyttyvät viilennystä hakevista ihmisistä. Kaupunkilaiset pakenevat katujen kuumuutta myös ilmastoituihin kauppoihin ja metroon. Käydessäni tällä viikolla Ikeassa havaitsin saman asian. Siellä äidit lapsineen olivat valloittaneet päiväunien paikoiksi kaupan lepotuolit ja sohvat.

Kuumuus on innoittanut myös erilaisiin tempauksiin. Paikallinen televisiokanava kokeili paistaa viipaleen porsaanlihaa kuumalla katukiveyksellä ja onnistui siinä kymmenessä minuutissa.

M taas kertoi työpaikallaan sattuneen tapauksen, jossa nainen oli unohtanut kananmunia autonsa takapenkille ja palatessaan autolle sinne oli kuoriutunut kaksi kananpoikaa.

M:n työpaikalla oli sähköt kokonaan poikki parina päivänä, sähkön säännöstelyn takia. Sähköä ei enää joka paikassa riitä kaikille. Tehtaalle hankittiin sitten oma generaattori ja nyt kaikki pelittää jälleen.

Onneksi kotona ja autossa on ilmastointi. Ei tästä muuten selviäisi. Kotona tulee kaapit siivottua ja tehtyä muutenkin kaikenlaisia rästitöitä, kun ei tee mieli lähteä ulos. Siis jotain positiivistakin!
Viime viikolla voimakkaat trombit pyörivät meidän lähistöllä. Olimme S:n kanssa tulossa juuri kuljettajan kanssa ostoksilta, kun juutuimme kaikkein pahimpaan ruuhkaan kaupungille. Jälki oli monin paikoin tosi pahan näköistä. Puita oli pitkin poikin katujen yli, valtavia ajo-opasteita oli pudonnut suoraan ajoradalle ja liikennemerkkejä lojui katkenneina siellä täällä. Kotimatkaan meni lähes kolme tuntia normaalin vajaan tunnin sijaan.




S:n koulu alkaa ensi keskiviikkona. Suomen loman jälkeen on ollut siis hyvää aikaa tavata kavereita (niitä muutamia, jotka ovat jo palanneet Shanghaihin tai ovat olleet täällä koko kesän – niitäkin on). Kaverukset ovat tehneet päivän retkiä vesipuistoihin, käyneet elokuvissa, syömässä ulkona ja nauttineet täysillä yhdessäolosta. En vain jaksa ymmärtää miten he tuolla kuumuudessa ovat jaksaneet!



 
S:lle tulee aina loma-aikoina kova tarve siivota ja järjestellä paikkoja. Ihailtavaa tietysti! Nyt hän halusi vielä ennen koulun alkua stailata omaa huonettaan ja se sitten vaati jälleen pari vierailua Ikeassa ja kaupungilta kävimme etsiskelemässä sopivia juttuja huoneen piristykseksi. Tässä antiikkimarkkinoilla!




 
S on yrittänyt vilvoitella meidän oman compoundimme uima-altaalla – itseltäni se on vielä jäänyt tekemättä. Allas on niin kovin matala, ettei se oikein houkuttele uimaan ja vesikään ei ole yhtään vilvoittavaa enää näissä lukemissa.
Kuva ei kylläkään kerro koko totuutta Shanghain helteestä, sillä sadat laulukaskaat pitävät kovaa meteliä pihan puissa. Se pitäisi saada kuulumaan tämän kuvan välityksellä, jotta tunnelma olisi aito, mutta siihen ei vielä tekniikka yllä.

Kävimme teettämässä pari helleasua Lujiabang Lu’lla – räätälikorttelissa - samalla ompelijalla, jolla on jo teetetty muutamat asut aiemminkin. Kiertelimme samalla Old town’in alueella ja onneksi kamera tuli jälleen mukaan.




Paikalliset kauppiaat olivat tuoneet tuotevalikoimansa esille kadulle.
 


 Tässä taas merenelävät paistuvat helteessä.






 
Old Town’ssa koneet murentavat pala palalta vanhaa Shanghaita. Tämäkin alue on tuota pikaa täynnä uusia pilvenpiirtäjiä ja vanhat asumukset saavat väistyä. Näitä näkymiä ei voi enää kauan tallentaa.



 Siellä täällä vielä joku sinnittelee vaikka vierestä jo seiniä kaadetaan.






Tänään meidän autonkuljettajamme Zhang pääsi myös kuvaan. Pitäähän tänne yksi kuva hänestäkin saada. Meitä on onnistanut! Me olemme saaneet erittäin kohteliaan ja avuliaan autonkuljettajan, joka osaa vielä sukkuloida hienosti tuolla erittäin ruuhkaisessa liikenteessä. Tuttavilta olen kuullut miten useissa perheissä on annettu lopputili kuljettajalle – ja vielä useammankin kerran – kun ei ole oltu tyytyväisiä heidän työhönsä. Kovien helteiden vuoksi herra Guoping oli kuvaa otettaessa pukeutunut poikkeuksellisesti shortseihin ja t-paitaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti