keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Teetietoutta



Olen jo kauan halunnut aloittaa oman temppelikäyntieni sarjan, mutta vasta viime viikolla siihen tarjoutui tilaisuus. Ystäväni vei minut tutustumaan pieneen konfutsealaiseen temppeliin. (Olisin sinne tietysti yksinkin voinut mennä, mutta ystävän kanssa on aina mukavampaa J) Kaiken näkemämme lisäksi saimme pienen ilmaisen teeseremonia oppitunnin.  Saimme maistella eri teelaatuja ja saimme tietää miten ne vaikuttavat eri sairauksiin. Hyvähintaisia teelajeja oli sitten tietysti kaupan seremonian päätteeksi.  Alakuvassa jasminteekukka, joka puhkeaa oltuaan hetken kuumassa vedessä. Yhdestä tällaisesta teeannoksesta voi tehdä kahdeksan kupillista teetä, kertoi oppaamme meille.
Teen laatu riippuu monista tekijöistä, joista tärkein on lehtien ikä. Arvostetuimpia ovat kasvin latvuksen nuoret lehdet, ennen kaikkea kukintojen kiinnityskohdista kasvavat lehdet. Kalleimmat teelaadut maksavat useita satoja euroja kilolta. Teelaadut jaetaan valmistustavasta riippuen esimerkiksi mustaan, vihreään, valkoiseen ja keltaiseen teehen.
Muiden kasvien kuin teepensaan lehdistä valmistettuja juomia kutsutaan yleisesti yrttiteeksi.

Kiinassa tee juodaan yleensä sellaisenaan siihen mitään lisäämättä.
Musta tee on teelaaduista käsitellyintä. Mustaa teetä myydään lukemattomin eri tavoin maustettuna ja se on teelaaduista halvinta. Musta tee on länsimaissa suosituin tee ja sitä valmistetaankin enemmän kuin mitään muuta teelaatua. Kiinassa se ei ole kovin suosittua.
Puer-tee on ainoa tee, joka paranee ja kallistuu vanhetessaan. Hyvälaatuinen puer-teekakku saattaa kestää satakin vuotta ja olla ikäännyttyään pienen auton hintainen. Kiinalaiset kutsuvat luokituksessaan puer-teetä mustaksi teeksi  ja pitävät sitä vihreää teetä terveellisempänä. Valmiina juomana puer-tee on tummanpunaista.
Oolong-tee on länsimaissa melko tuntematonta, mutta Kiinassa ja Japanissa sitä juodaan kohtalaisen paljon.
Vihreä tee on yleensä haalean vihreän tai keltaisen väristä. Länsimaissa vihreä tee on lähinnä terveysjuoman asemassa, mutta Kiinassa ja Japanissa sitä juodaan enemmän kuin mitään muuta teelaatua.
Valkoinen tee on tehty pelkästään teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä, eikä siihen ole sekoitettu muita teepensaan osia. Nimitys valkoinen tee tulee nuppujen ja kärkilehtien pintaa peittävästä hennosta valkoisesta karvasta. Länsimaissa valkoinen tee on melko harvinaista, mutta Kiinassa ja Japanissa sitä juodaan kohtuullisen paljon.


 
 
 
 
      05v
Samalla reissulla kiertelimme myös vanhassa kaupungissa katselemassa ihmisten arkea ja totesimme, että kyllä tuleva talvi on varmasti jälleen monelle vanhukselle, lapselle ja miksei aikuisellekin koettelemus. Asumukset tällä alueella ovat todella huonokuntoisia, pieniä ja kylmiä. Useimmissa ei ole minkäänlaista lämmitystä ja yksinkertaiset ikkunat. Ilman yläkuvassa näkyviä topattuja yöasuja niissä asunnoissa ei varmaankaan tarkenisi lainkaan. Asunnoista oli kannettu petivaatteet ulos tuulettumaan. Talven tuloa siis jo odoteltiin.

Talviaika on suhteellisen lyhyt, lähinnä vain joulu-tammikuu. Kevät ja syksy kestävät myös vain lyhyen aikaa ja talvesta siirrytään lähes suoraan kesään ja päinvastoin. Mitään välikausitakkeja täällä ei tarvita.

 
Vanhan kaupungin asumuksia

Tämä vanhus jaksoi vielä kutoa pikkuruisen asuntonsa oven suussa.

Haastattelin Annaa, tyttöä joka kävi meillä kotona tekemässä pedikyyrit ja manikyyrit.  Anna opiskelee kosmetologiksi  ja jotta hän pystyy maksamaan vuokransa ja elämisensä hänen pitää tehdä opiskelujen ohessa iltatöitä. Lisäksi hän auttaa taloudellisesti vielä vanhempiaan ja veljeään. Anna asuu 7 neliön huoneessa ja maksaa siitä 1 400 renminbiä vuokraa kuukaudessa. Hän kertoi, että vanhukset joutuvat talvisaikaan viettämään päivänsäkin siellä paksujen peittojen alla. Ei ole muuta vaihtoehtoa. Työikäiset pysyvät jotenkin lämpimänä puuhastelemalla arjen askareitaan.  Maaseudulla monilla on asiat vieläkin huonommin ja pohjoisessa, josta hän on kotoisin, yöt ovat vielä paljon kylmempiä.
Viikolla sain Maxin paperiasiat viimein sellaiseen malliin, että 45 päivän kuluttua voin noutaa valmiin oleskeluluvan oman alueemme paikallispoliisilta. Vielä viimeisellä paperikierroksella tuli mutkia matkaan.  Shanghain kaupunki on jaettu neljään alueeseen, joilla kaikilla on oma rokotusasema ja minä olin tietysti käynyt rokotuttamassa Maxin väärällä rokotusasemalla (kuitenkin aivan eläinlääkärin neuvojen mukaan).
Siispä poliisiasemalta minut käännytettiin vielä kerran takaisin. Piti käydä uusimassa rokotuskortti meidän alueen rokotusasemalla, jotta sain siihen oman rokotusasemamme nimen.  Onneksi ei tarvinnut sentään rokottaa Maxia uudelleen! Korttiin oli kaiken lisäksi tullut talon omistajan nimi eikä koiran omistajan nimi (suuri virhe sekin, joka piti korjata).  Toisella kerralla poliisi alkoi vielä tivaamaan missä on Maxin kastraatiotodistus ja M:n passi.  Passin kopio löytyi kyllä paperinipusta. Silloin aloin jo kypsyä ja sanoin, että sekä passi että kastrointitodistus ovat Ruotsissa, enkä aio niitä nyt hankkia. Meni läpi, mutta jouduin maksamaan lisenssistä pari sataa enemmän.
 
Kaksoisklikkaamalla kuvia ne saa suuremmaksi!

Ajattelemista antava kolumni Hesarissa 18.11.2012, osoitteessa: www.hs.fi/sunnuntai/Mik%C3%A4+t%C3%A4m%C3%A4+t%C3%A4llainen+maa+on/a1353131736852

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti