keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Pelittää jälleen...

Onpas jälleen ollut teknisiä ongelmia aivan yllin kyllin. Eli päivitys, joka piti olla valmis jo maanantaina tulee vasta nyt tässä ja jonkin verran lyhennettynä.

Tänään keskiviikkona kävin uudelleen ruokaostoksilla samaisessa kaupassa kuin viimeksi, mutta alla olevien hedelmien hinnat olivat menneet ihan päälaelleen eli appelsiinit olivat nyt 10 RMB/kg, ananas 12 RMB/kg, 10 RMB/kg, banaanit 7 RMB/kg ja dragon fruit 8 RMB/kg. Mistä hintojen muutos johtuu siitä minulla ei ole aavistustakaan. Olisiko tulevalla uudenvuodenjuhlalla jotain tekemistä asian kanssa - tai sitten ei...
 
________________________________________________________________________________
Shanghai, + 10

Aamuisin herään puoli seitsemän maissa siihen, kun pihassa joku lintu pitää äänekästä konserttiaan. Eikä ihan mitä tahansa konserttia. Sieltä löytyy monenl aista sävelkulkua, aivan kuin satakieleltä konsanaan. Päivän pituus on nyt noin kymmenen ja puoli tuntia, seitsemästä aamulla puolikuuteen illalla.
Eilen lämpötila kohosi päivällä +14 asteeseen ja keli oli niin keväinen ja aurinkoinen, että tuli tehtyä varmaan ennätys pitkä päivälenkki koiran kanssa.

Jälleen tänä aamuna klo 8 USA:n konsulaatin ilmanlaatumittari (U.S. Consulate Shanghai Air Quality Monitor) näytti, että ilman laatu Shanghaissa oli erittäin vaarallisella tasolla (hazardous, pahin). Onneksi en ollut ulkona juuri tuolloin vaan vasta parin tunnin päästä siitä, jolloin pahin oli jo ohi. Tosin silloinkin vielä tunsin sen epämääräisen hajun nenässäni, joka kertoo kyllä vääjäämättömästi mistä on kyse. Koiran kanssa on ihan pakko mennä lenkille oli keli sitten mikä tahansa, saasteilta ei voi välttyä. Ulkona liikkuessa paikallinen väestö käyttää jonkin verran suusuojainta, länkkärit yleensä eivät.

 
Mansikka-aika alkaa täällä tammikuussa ja kestää toukokuulle. Mansikoita on nyt myynnissä lähes jokaisessa hedelmiä tarjoavassa kaupassa ja kojussa.  Ja mikä hauskinta kadulla myydään rinnan sekä värjättyjä pajunkissoja että mansikoita. Ne kun eivät Suomessa kuulu lainkaan samaan vuoden aikaan.  Kiinalainen mansikkalajike on hauskasti valkoinen toisesta päästä, mutta mansikat ovat silti oikein makeita. 
Eräs ystäväni oli kysynyt kiinalaiselta apulaiseltaan minkälaisia mansikoita olisi paras antaa lapsille syötäväksi. Apulainen oli kertonut, ettei kannata ostaa niitä kaikkein parhaimman näköisiä, jotka kiiltelevät auringossa, niissä on käytetty kemikaaleja. Siis jälleen kerran pitää tietää mitä ostaa!

Kävin päivällä ostamassa kassillisen hedelmiä ja vähän kukkia kotiin. Hinnat ovat aivan kilpailukykyisiä Suomen hinnoille.

 
Ananas maksaa n. 10 RMB/kg, banaanit 17 RMB/kg, tomaatit 12-20 RMB/kg, appelsiinit 26 RMB/kg ja dragon fruit 14RMB/kg. Kauppojen välillä on tietysti  hintaeroja, mutta nämä hinnat ovat suuntaa antavia.

 
Uuden Seelannin kiiwit 79 RMB / 16 kpl

 
Pieni mustikkarasia 20 RMB

Pieni orkideakimppu 20 RMB

 
Kahden orkidean istutus 120 RMB

Parin viikon päästä juhlimme kiinalaista uutta vuotta eli kevätjuhlaa. Se on erityisesti kiinalaisille, mutta myös monille muille Aasian kansoilla vuoden tärkein juhla, jota vietetään vuosittain tammi-helmikuussa perinteisesti perheen ja ystävien kesken.
Silloin kokoonnutaan yhteen , osoitetaan kunnioitusta esi-isille ja varmistetaan hyvä onni uudelle vuodelle. Uusi vuosi toivottaa tervetulleeksi myös kevätkauden. Uudenvuoden aattona ammutaan toki myös ilotulituksia, jotka pelottavat pahat henget pois. Mitä enemmän pauketta ja väriä, sitä parempi onni tulee seuraavalle vuodelle.

Kiinalaisen uuden vuoden juhlintaan liittyy monenlaisia uskomuksia, seremonioita ja perinteitä, mutta uskonnollisesta juhlasta ei varsinaisesti ole kysymys. Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan yli viidessätoista Aasian maassa ja näihin maihin kannattaa ehdottomasti matkustaa juhlahumun aikaan. Mekin saamme ensimmäiset vieraamme Suomesta tänne juuri sopivasti uuden vuoden juhlintaan.
Kiinalaisesta uudesta vuodesta enemmän ensi kerralla.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti