tiistai 5. helmikuuta 2013

Vielä uudesta vuodesta


Jälleen kerran on tullut kiiteltyä tätä VPN -ohjelmaa (Kiinan palomuurin ohittava ohjelma), jota ilman ei esim. Facebook toimisi lainkaan). Ilman sitä yhteydenpito ystäviin ja sukulaisiin olisi huomattavasti vaikeampaa.
Viikonloppuna saimme vihdoin kotiin ilmanpuhdistajat – ruotsalaiset sellaiset, vaikkakin Kiinan tehtaassa valmistetut.  Viimeisten viikkojen ilmanlaatu sai aikaan sen, että päätimme tehdä investoinnin oman terveytemme hyväksi, yksi iso olohuoneeseen ja kahteen makuuhuoneeseen kumpaankin omansa.  Hengitysilma on toisinaan todella saastunutta, myös sisätiloissa ja siellä kuitenkin vietämme suurimman osan vuorokaudesta.
Viikolla on tullut myös tehtyä erilaisia valmisteluja ensimmäisten Suomen vieraiden varalle. Hain tuttavalta lainaksi matkarattaat ja matkasängyn meidän pienen vieraan käyttöön. Ihanaa, kun täällä vieraassa maassa tuttavat ja ystävät auttelevat aina toisiaan – niin kuin nytkin lainaamalla tosi tärkeitä kapineita, joita ei kuitenkaan löydy jokaisesta huushollista.
Parin ystävän kanssa tuli käytyä myös paikallisessa keittiötarviketukussa. Sieltä löytyy kaikkea mahdollista hotelli- ja ravintola käyttöön tarkoitettua välinettä. Tosin ihan matti meikäläinenkin pääsee siellä tekemään hankintoja. Tarkoituksena oli ostaa sushilautasia ja muita sushivälineitä, mutta kun ei mieleisiä löytynyt tarttui mukaan kaikkea muuta tarpeellista, kuten leipälautasia, teeastiasto, uunivuokia ja juomalaseja, ja erittäin edulliseen hintaan.

Kiinalaisten uuden vuoden juhlinnan laajuus on kyllä yllättänyt täysin. Kiinalaisille uusi vuosi on yhtä tärkeä juhla kuin meille on joulu. Keskiviikon päiväkävelyllä kaupungilla oli jälleen kamera mukana ja tässä muutamia otoksia päivän saaliista.
Kiinalaiset pitävät kovasti kaikenlaisesta kimaltavasta ja koristeellisesta ja punainen on onnellisuuden ja hyvän onnen väri. Uuden vuoden koristelukin on meidän mittapuun mukaan varsin suurta ja näyttävää.
Kaupat ovat jo jonkin aikaa olleet pullollaan punaista ja kullanväristä rekvisiittaa. Samoin esim. kukkatorien putiikit alkoivat heti joulun jälkeen myymään uuden vuoden krääsää. Myös meidän compoundissa on ripustettu punaisia paperi- tai silkkilyhtyjä sinne tänne ja oven pieleen on tuotu kiinalaiset lapsipatsaat toivottamaan tulijat tervetulleeksi. Myös meidän omaa olohuonetta koristaa punainen silkkilyhty.
Kuvat ovat Yuyuan Gardenista, jossa koko suuri alue oli koristeltu uutta vuotta varten. Vikipediasta kurkistin, että puiston arvellaan perustetun yli 400 vuotta sitten Ming Dunastian aikaan, jolloin se oli Pan Yunduan -nimisen miehen rakennuttama yksityispuutarha. Koko puutarha on kahden hehtaarin suuruinen. ehdin tällä kertaa tutustua vain pieneen osaan siitä. Seuraavalla kerralla tulee sitten lisää kuvia samasta kohteesta eli itse puutarhasta.
 
 

 

 
Kuvien ottopäivänä ilmassa oli saastetta todella paljon. Kuvien utuisuudesta voi jo päätellä jotain.
Yllä ja alla uuden vuoden tarjoiluvaihtoehtoja; erilaisia lintuja, lihoja, kaloja, makkaroita ym. kuivumassa kaupan edustalla.
 
 
 


Kiinalaisten koulujen lapsilla on noin kuukauden mittainen uuden vuoden loma, kansainvälisissä kouluissa lomaa on viikko. Expatperheet lähtevät pääsääntöisesti lomailemaan naapurimaihin; Thaimaahan, Indonesiaan, Filippiineille tai Vietnamiin.  Me jäämme Shanghaihin, koska odotamme ensimmäisiä Suomen vieraita saapuvaksi ensi keskiviikkona. Autonkuljettajalle ja kotiapulaiselle eli ayille Kiinassa annetaan aina uuden vuoden kunniaksi rahalahja punaisessa kirjekuoressa. Lahjan suuruuden saa jokainen itse päättää.
 
Meidän autonkuljettaja herra Guoping lomailee vain seitsemän päivää, mutta on ilmoittanut olevansa valmis kuljettamaan vieraitamme lomapäivinäänkin. Lisäpalkka houkuttelee! Tosin olemme päättäneet, että ainakin lauantain ja sunnuntain eli aaton ja uuden vuoden päivän annamme hänen lomailla ja suunnittelemme kaupunkiin tutustumisen niin, että voimme auton sijaan käyttää taksia ja metroa. Sitä paitsi vieraillekin on tosi kiva näyttää myös julkiset liikennevälineet. Metro on täällä erittäin toimiva ja helppo käyttää.
Onnea kaikille teille, jotka olette syntyneet käärmeen vuonna eli joiden syntymävuodet ovat  1917, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 ja 2013!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti