sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kiinaa pidetään maailman suurimpana saastuttajana


Kevään tuloa on juhlittu täällä oikein perusteellisesti. Pauke ja räiske ovat kestäneet jo viikon verran.
Tänä vuonna ilotulitusta on ollut kuulemma selvästi vähemmän kuin ennen!  Mitä se on sitten ollutkaan aikaisemmin! Shanghai Daily’stä sain viikolla lukea, että ilotulitteiden myyntiä Shanghaissa ja Pekingissä on savusumun vuoksi rajoitettu. Ihmiset ovat tänä vuonna paukuttaneet vain puolet siitä määrästä, mitä edellisinä vuosina. Tiedä häntä sitten miten niitä määräyksiä noudatetaan ja ennen kaikkea kuka niitä valvoo.

Taistelutantereeksi tätä voisi kyllä sanoa. Sen verran kovaa on pauke ja räiske ollut. On ollut ihan pakko pysytellä sisätiloissa, ellei halua kuulonsa heikentyvän. Koskaan ei tiedä minkä kulman takana räjähtää seuraavaksi.  Jos meille suomalaisille raketeissa on tärkeintä näyttävyys, niin kiinalaisille se  on kuuluvuus.  Isoja kiinalaisia levitetään koko kadun leveydeltä ja paukutellaan monta kymmentä metriä pitkinä mattoina. Kiinalaiset eivät ole varmaan koskaan edes kuulleet suojalasien käytöstä. Missään ei myöskään kerrota, kuinka monta uhria juhlinta jälleen vaati.

Näin autiota oli Grand Gatway’llä alkuviikosta.

Kiina on ollut käytännöllisesti katsoen kiinni jo toista viikkoa. Kevätjuhlan aika on Shanghaihin jääneille sekä hermolepoa että hengenvaarallista aikaa. Hermolepoa siksi, että tämä miljoonakaupunki on yht’ äkkiä suorastaan autioitunut, vielä enemmän kuin vaikkapa Helsinki juhannuksena. Kadut ovat lähes autioita ja joka paikkaan pääsee nopeasti. Meidänkin kuski saa ajaa lähes tyhjillä kaduilla. Missään ei ole ruuhkia, eikä tungoksia. Kukaan ei yritä ajaa sähkömopolla päällesi, eikä tarvitse vältellä ihmisten syljeskelyä vaan voi ihan rauhassa kulkea kadulla.
Saasteet aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia vuosittain jo lähes miljoonalle kiinalaiselle. Pahimmin saastuneissa kaupungeissa ihmiset saattavat joutua hengittämään useamman tupakka-askillisen verran myrkkyjä päivittäin. Kiinaa pidetäänkin maailman suurimpana saastuttajana. Saasteet ovat suurimmaksi osaksi lähtöisin Kiinan tärkeimpänä energianlähteenä käytetystä kivihiilestä, teollisuudesta sekä jatkuvasti kasvavista automääristä. Paksu savusumu on yleinen ilmiö Kiinan suurissa kaupungeissa. Savusumun ollessa pahimmillaan on suositeltavaa pysytellä sisätiloissa. Perusterveetkin ihmiset saattavat saada kaupunkien yllä olevasta savusumusta erilaisia oireita, kuten nuhaa ja ärsytysyskää.

Aivan kuin lämmitys, teollisuus ja autot eivät saastuttaisi ilmaa jo tarpeeksi, kiinalaiset heikentävät ilmanlaatua vielä polttamalla päivittäin askitolkulla savukkeita. Kiina on maailman suurin savukkeiden valmistaja ja kuluttaja. Tupakansavulta on vaikea kokonaan välttyä Kiinassa. Tupakointi on kiinalaisten ehdoton suosikkiharrastus, jota monet joutuvat harrastamaan myös passiivisesti. Tupakointi kiellettiin julkisilla paikoilla Kiinassa toukokuussa 2011, mutta kieltoa ei ole noudatettu.
Sitten on vielä se syljeskely. Keuhkojen pohjasta ääniefektien saattelemana sylkäisty mälli ei todellakaan näytä eikä tunnu kivalta. Syljeskelylle ei vain yksinkertaisesti taideta mahtaa mitään niin kauan kuin 90 % miespuolisista kaupunkilaisista tupakoi ja ilmansaasteet aiheuttavan paksun savusumun. Kiinalaisen uskomuksen mukaan on epäterveellistä, jos lima jää elimistöön, joten on suorastaan terveydelle hyväksi sylkäistä se pois. Taitaa olla niin, että se on myös jonkinlainen miehisyyden osoitus, tosin Kiinassa myös naiset harrastavat syljeskelyä.  Syljeskelyyn täällä on vain totuttava.



Sunnuntaina 23. helmikuuta juhlinta päättyy lyhtyfestivaaliin. Nimensä mukaisesti lyhtyfestivaaleilla satsataan valaistuihin lyhtyihin ja erilaisiin valtaviin valoasetelmiin, joissa tämän vuoden eläin eli käärme on vahvasti esillä. Shanghaissa paras paikka käydä katselemassa näitä on YuYuan Garden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti