maanantai 25. helmikuuta 2013

Turistinähtävyyksiä



Pienistä asioista sitä osaa iloita, niin kuin esim. siitä, että löytää melkein oikeaa puolukkahilloa kaupasta kaalilaatikon kaveriksi tai että saa käsiinsä suomalaisen lehden - ihan oikean lehden - ei mitään nettilehteä. Siis sellaisen jota saa hypistellä käsissä ja käännellä sivuja aamiaispöydässä.  Kaikki suomenkieliset lentokonelukemiset ovat oikein tervetulleita. Ei haittaa ovatko kaikki uutiset aivan tuoreita tai onko naisten lehtien muoti viime syksyltä tai kesältä. Kaikki kelpaa!
Kesää odottelemme jo kiihkeästi. Siitäkin huolimatta, että kun se kesä tulee se on meille pohjoismaalaisille aivan tukahduttavan kuuma.  Päivälämpötilat alkavat olla hyvän matkaa toisella kymmenellä ja sääennuste lupaa maaliskuun ensimmäiselle viikolle + 18 - +19 astetta. Mahtavaa!
Tässä vielä hieman talvisempi kuva.  Ovat niin hauskoja nuo hengityssuojaimet, joita käytetään suojaamaan ilmansaasteilta.

 
Ensimmäiset Suomen vieraat käväisivät siis toissa viikolla.  Päivät täyttyivät tutustumalla kaupungin nähtävyyksiin ja kiertelemällä erilaisia markkinoita ja ostoskeskuksia.  Tosin uuden vuoden takia monet kaupat olivat suljettuina eikä esim. suunniteltu puvun teettäminen räätälillä onnistunut, koska kaikki räätälit olivat lomailemassa. Lastenvaatemarkkinat sentään olivat auki ja sieltä löytyi kassillinen suloisia kesämekkoja  ja kenkiä pikkuneidille, silmälasimarkkinoilta silmälasit odottaessa , Decathlonista (valtaisa urheilukauppa) urheiluvaatteita ja -kenkiä.  Uuden vuoden aattona käppäilimme porukalla Yuyuan Gardenissa katselemassa miten upeasti alue oli koristeltu (kuvia sieltä löytyy edellisessä päivityksessä). Vieraat saivat myös nähdä ja kuulla mitä on kiinalainen uuden vuoden ilotulitus. Ilotulitteisiin käytetään täällä omaisuuksia. Rakettien ampuminen ja papattien paukuttelu loppui vasta eilen eli lyhtyfestivaali yönä. Maxille aika oli rankkaa, vaikka se ei varsinaisesti pelkää kovia ääniä niin kyllä se selvästi kärsi niistä ja etsi ihmisen seuraa aina, kun pahempi paukutus alkoi.
Meidän perhe pääsi vieraiden kanssa katsastamaan myös muutamia ns. pakollisia turistikohteita, joita emme vielä olleet ehtineet nähdä. Shanghai Ocean Aquarium taisi olla pienimmän vieraamme mieleen kaikkein eniten. Shanghai World Financial Center ehkä sitten taas aikuisten mieleen.  Ocean Aquarium on aivan mukava sadepäivän kohde. Niinpä mekin suuntasimme sinne aamuna jolloin tuuli puhalsi erittäin kylmästi ja räntää tuli taivaan täydeltä.

Shanghai Ocean Aquarium on ainoa akvaario maailmassa, josta löytyy Kiinan luonnossakin vielä esiintyviä, mutta erittäin uhanalaisia ​​vesieläimiä.
Lempipaikkani akvaariossa on ehdottomasti meduusahuone. Siellä on useita akvaarioita, joiden värivalot saavat hiljakseen lipuvat otukset näyttämään aivan upeilta. Taustalla soiva musiikki vielä täydentää näytelmän!




Pingviinit vaikuttivat aivan siltä, että ne olivat löytäneet kumppaninsa vankeudesta huolimatta. Ne oleskelivat omassa akvaariossaan pareittain.


Maailman pisin vedenalainen tunneli löytyy myös akvaariosta.


Ylhäältä, Shanghai World Financial Center’sta  kävijälle avautuu koko valtava Shanghain kaupunki. Läheiset pilvenpiirtäjätkin näyttävät pieniltä ylhäältä katsottuna. Youtube’sta löytyvästä esittelyvideosta voi käydä katsomassa miten huikeilta maisemat ylhäältä käsin näyttävät http://www.youtube.com/watch?v=EtKUPRZyB0c


Shanghai World Financial Center on maailman neljänneksi korkein pilvenpiirtäjä, korkeutta sillä on  490 m ja kerroksia siinä on 101.
Tosin se ei enää kauaa ole sitä. Rakenteilla olevasta ja ensi vuonna valmistuvasta  Shanghai Tower’sta tulee 632 m korkea ja siihen tulee 128 kerrosta. Molemmat ovat rakennelmia, joiden suuruutta ei  osaa edes oikein kuvitella ennen kuin on itse käynyt paikanpäällä.

Tornin juuren puistonäkymä iltavalaistuksessa.

 
 
Koko perheen voimalla ei oikeastaan ehditä lainkaan tutustumaan kaupunkiin. Niinpä olikin harvinaista herkkua, kun vieraiden jo lähdettyä käväisimme vielä Jing’an temppelissä aivan Shanghain keskustassa
 
 


Jing’an temppeli rakennettiin jo 200-luvulla, mutta se on sittemmin tuhoutunut pahoin tulipalossa. Sitä on korjattu useaan eri otteeseen, viimeksi nyt vuodesta 1998 lähtien ja korjaustyöt ovat edelleenkin kesken. Temppeli on kuitenkin käymisen arvoinen paikka kaikkine hienoine yksityiskohtineen. S:lla oli nyt uusi järkkäri käytössä ja kuvat ovat ensimmäisiä otoksia uuden uutukaisella kameralla.


Seiniltä löytyy upeita puukaiverruksia.


Temppelivierailulle mennessä on hyvä varautua siihen, että temppelin ulkopuolella parveilee aina suuri joukko kerjäläisiä. Kaikki kerjäläiset ovat jotenkin vammautuneita ja toinen toistaan kurjemman oloisia. Kiinan sosiaaliturva ei todennäköisesti yllä heihin asti tai sitten joku saattaa jopa käyttää hyväkseen näitä ihmisiä, mene ja tiedä… Varsinkin juuri näitä vammautuneita ihmisiä näkyy katukuvassa kerjäämässä joka puolella kaupunkia ja olen huomannut, että useat kerjäävät vain ja ainoastaan turisteilta ja länsimaalaisilta ihmisiltä.
Erot rikkaiden ja köyhien välillä ovatkin todella suuret. Kiinan ns. ökyrikkaat ovat todella rikkaita. Kaksi promillea maan väestöstä omistaa  70 % maan varallisuudesta. Kiinassa on jo melkein miljoona ihmistä, joiden omaisuuden arvo on vähintään 12,2 miljoonaa euroa. Suuri osa kiinalaismiljonääreistä haluaisi tosin muuttaa ulkomaille. Suosituimmat maat ovat Yhdysvallat ja Kanada. Tyypillisin syy muuttohaluun on huoli lasten koulutuksesta, terveydenhuollon laatu ja ilmansaasteet. No, ei mikään ihme!

Jos rikkaiden määrän kasvu jatkuisi  10 % vuosivauhtia (niin kuin se viime vuosina on ollut) olisi heitä kymmenen vuoden päästä Kiinassa seitsemän miljoonaa, luultavasti oikeasti enemmän. Ei siis ihme, että kaikki mahdolliset merkkiliikkeet ja brandit ovat vallanneet Shanghainkin lukuisat ostoskeskukset.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti