keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Hautojen lakaisua ja Tokion matkaa



Heti alkuun täytyy kertoa, että sen enempää Pohjois-Korea kuin lintuinfluessakaan ei ainakaan tällä hetkellä askarruta mieltä. Elämme täällä aivan tavallista arkea edelleen. Suomen Shanghain pääkonsulaatti pitää meitä ajan tasalla mm. facebook -sivujensa kautta.
Toissa viikolla - torstaina 4. huhtikuuta - oli jälleen valtakunnallinen vapaapäivä, Qingming jie -päivä eli hautojen lakaisupäivä. Sen lisäksi monissa työpaikoissa myös perjantai oli vapaapäivä. Sen sijaan sunnuntaina tehtiin jo jälleen töitä. Hautojenlakaisupäivä, on merkittävä juhla Kiinassa ja kiinalaisten keskuudessa kaikkialla maailmassa. Qingming -juhlan vuoksi muun muassa Shanghain pörssi sulkeutui. Kiinassa ei ole varsinaisia vuosilomia vaan koko kansa lomailee aina tärkeinä juhla-aikoina, joita on ripoteltu pitkin vuotta.
Kiinassa vainajien muistopäivän valmistelut näkyvät jo reilusti ennen varsinaista juhlapäivää. Hautakumpujen päälle käydään viemässä upouusia, kirkkaan keltaisia ’rahanippuja’. Päälle laitetaan painoksi kiviä. Siitä huolimatta haalistuva keltainen paperi ennen pitkää lähtee tuulen mukana lentämään ympäristöön. Varsinaisena juhlana sitten rahaa poltetaan haudoilla paksuissa nipuissa.
Perinteisestihän vainajille on toimitettu tuonpuoleiseen ruokaa ja juomaa. Uusin villitys on vainajille tarkoitetut iPhonet, iPadit, jääkaapit, stereot ja muut tekniset laitteet on myös tehty paperista. Nekin toimitetaan tuonpuoleiseen polttamalla haudoilla. Paperiversiot ovat halvempia kuin oikeat laitteet. Muistopaketti, jossa on kaksi iPadia ja neljä iPhonea maksaa vajaan euron. MacBookin vainajaversio on samanhintainen. Juhlan aikana poltetaan yhteensä tuhat tonnia paperia taivaan tuuliin. Lakaisukustannuksien arvioidaan nousevaan noin miljardiin euroon. Esi-isien tarvikkeiden polttamisesta nouseva savu saattaa paikoin jopa heikentää näkyvyyttä ja savu kirvelee silmissä monta päivää.
Vainajien elämän ajatellaan muistuttavan joka suhteessa nykypäivän kiinalaiselämää. Niinpä heille voidaan toimittaa paperiversioita myös luottokorteista, vaatteista, lentolipuista, kasvosaippuasta ja partavedestä. Tämä on suoraa jatkoa tuhansia vuosia vanhaan perinteeseen. Rakennuttivathan keisaritkin itselleen hautapaikkoja, joissa oli mukana koko yhteiskunta pienoiskoossa armeijoista ja jalkavaimoista alkaen.
Seremonioiden jälkeen perhe kunnioittaa vainajia myös yhdessä syömällä ja juomalla, joko haudalla tai jossain lähistöllä.
                                                                                 __________
Mekin päätimme pitää pienen loman koskapa koululaisillakin oli pääsiäisen jälkeinen viikko lomaa. M on joskus vuosia sitten jo luvannut S:lle, että vie hänet Japaniin katsomaan kirsikkapuiden kukintaa ja nyt oli juuri sopiva hetki matkalle.  Syksyllä alkavan IB-lukion lukujärjestys on tosi tiukka eikä ole varmuutta voiko seuraavien kahden vuoden kevätlomalla lähteä reissuun lainkaan vai viekö koulu kaiken ajan.
Lensimme S:n kanssa Tokioon keskiviikkona, M pääsi lähtemään vasta perjantaina perässä. Lento Shanghaista Tokioon kestää vain kaksi ja puoli tuntia. Heti Naritan lentokentällä saatoimme huomata miten järjestelmällistä ja kohteliaisuutta ihannoivaa japanilainen kulttuuri onkaan. Bussijonon järjestystä ylläpitävät pojat kumarsivat joka ainoalle matkustajalle mutta myös bussinkuljettajalle. Matkaliput tarkastettiin nopeasti, mutta myös tarkasti. Airport Limousine -bussi kulkee lentokentältä suoraan suurimpien hotellien luo. Matka kestää n. 90 min, liikenteestä ja hotellin sijainnista riippuen. Samaisella bussilla mekin sitten huristelimme hotelliimme.
Tokio ei ole vain yksittäinen kaupunki, vaan kokoelma (yhteensä 23) yhteen kasvaneita kyliä, joilla on kullakin oma luonteensa. Shibuya on nuorisokulttuurin keskus, Roppongi tunnetaan niin yöelämästään kuin trendikkäistä ostareistaan, Asakusassa on temppeleitä ja vanhan Tokion henkeä, Shinjukussa on maailman vilkkain juna-asema ja leijonanosa Tokion pilvenpiirtäjistä, ja niin edelleen. Suur-Tokiossa asuu yli 36 miljoonaa asukasta eli se on asukasluvultaan maailman suurin kaupunki. Se on kuin vilkas muurahaispesä.
Japani on kulutusfriikin unelma ja muodin Mekka. Täällä in on out ja ‘the new black’ on ‘so last season’.
Kuten Suomessa myös Japanissa arvostetaan puhtautta, siisteyttä ja asiallisuutta niin pukeutumisessa kuin muutenkin. Siellä ei voi edes ajatella kulkevansa paidatta kesäkuumalla, pudottaa roskia kadulle tai polttaa tupakkaa julkisella paikalla. Tupakoitsijoille on kaupungilla omat ’tupakkakoppinsa’.
Kahvilat ovat japanilaisten toinen olohuone ja niissä saatetaankin kavereiden kanssa istua tuntikausia juttelemassa tai lehtiä lukemassa. Illalla voi huomata, että pikkukatujen varsille ja etenkin asemien ympärille avautuu runsas joukko pieniä ravintoloita ja japanilaisia pubeja eli izakaya-ravintoloita.
Japanissa on paljon tekemistä ja näkemistä. Pelkkä kiertely kaduilla, kaupoissa, museoissa, gallerioissa ja temppelikujilla on kiinnostavaa. Toisin kuin Euroopassa matkustettaessa, Japanissa ei tarvitse pelätä näyttävänsä turistilta, sillä ulkonäkö paljastaa joka tapauksessa, ettet kuulu paikalliseen väestöön. Yritimme kovasti tarkkailla myös paikallisten keskinäistä käyttäytymistä ja pokkurointia, mutta ei sen todellinen luonne meille selvinnyt niiden muutaman päivän aikana, jotka siellä vietimme.
Tokiossa, niin kuin Japanissa yleensäkin vain isoimmilla kaduilla on nimet, joten suunnistaminen tapahtuu lähinnä maamerkkien avulla. Meidän suunnistaminen sujui erittäin mallikkaasti. Yhtään kertaa emme päässeet eksymään, vaikka metroverkosto on todella laaja ja sokkeloinen. Metrot ja junayhteydet ovat varmaan maailman parhaita. Tokio on myös hyvin turvallinen kaupunki.
Kirsikkapuita pääsimme ihailemaan parissakin suuressa puistossa; keisarin puistossa ja Sensoji-temppelin puistossa, Asakusan kaupunginosassa. Osa kirsikkapuiden kukinnoista oli jo lakastunut, mutta monia lajikkeita oli vielä aivan täydessä kukassa.

 
 
 


   
Sensoji -temppelin puistoa

Hotellimme ikkunasta näytti tällaiselta auringonlaskun aikaan
 
 
 

 
Koska emme tietenkään osanneet ainuttakaan japanilaista merkkiä, pyysimme aamuisin hotellimme vastaanotosta kirjoitetun ohjeen (aina sen mukaan mihin olimme menossa), jolla oli sitten helppo suunnata kohti metroasemaa ja oikea juna löytyi helposti.

   Lounasaikaan erilaisia annosvaihtoehtoja oli tarjolla kadunvarsilla, tosin muovisia sellaisia…

Leivonnaiset sen sijaan olivat kuin taideteoksia

Päällimmäiseksi tunnelmaksi Tokiosta jäivät kyllä ystävällisyys, järjestelmällisyys ja siisteys. S oli sitä mieltä, että siellä olisi varmasti mukava asua ja lupasi palata jonain päivänä Tokioon.
Viime viikonloppuna pääsimme seuraamaan Shanghain Formula1 –ajoja ihan paikanpäällä. Kokemus kuului sarjaan 'ones-in-a-lifetime experience' ja sellaisena olikin ihan mieleenpainuva. Katsomot olivat aivan loppuunmyytyjä. Suomalaisiin Kimi -faneihin törmäsi varikolla vähän siellä sun täällä. Osa oli matkustanut Suomesta asti ihan vain seuraamaan kisoja. Suomen lipuin varustettuja kiinalaisjoukkoja näkyi varikolla myös runsaasti. Kiinalaiset ovat siis selvästi Räikkösfaneja.

                                
 



 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti