tiistai 23. lokakuuta 2012

Kesä jatkuu vielä


Nyt on jälleen koko perhe koossa M:n parin viikon Ruotsin reissun jälkeen. Tuliaislaukusta löytyi tietysti ruisleipää, juustoa ja ruotsalaista kahvia, niin kuin aina. Vahinko, että M:n laukku on yleensä noin pitkän työmatkan takia muutenkin niin täynnä, ettei sinne paljoa tuliaisia mahdu. Pitänee siirtyä kahden laukun käytäntöön. Ensimmäinen päivä M:lta menee sitten kotona aina enemmän tai vähemmän lepäämisen merkeissä. Aikaero tekee tehtävänsä.

S sai perjantaina ensimmäisen välitodistuksen koulusta. Hieno todistus tulikin. S:a kehutaan todella sosiaaliseksi ja toiset huomioivaksi luokkakaveriksi ja kyllä eri aineiden arvosanatkin olivat hienoja, ottaen huomioon että S pääsi aloittamaan koulun muutama viikko muiden jälkeen. Kaikki illat menevät kyllä tarkasti läksyjen teossa. Koululaisia ei täällä päästetä helpolla.

S:n kiinankielen opettaja on antanut kaikille oppilailleen kiinankieliset nimet. S sai nimen Lán Lán. S-nimi ei kiinankielessä tarkoita mitään erityistä, siksi opettaja antoi nimen, joka tulee sanasta Finland tai Finländ, niin kuin hän sen halusi ilmaista. Toisin sanoen Finländ -sanasta tulee kiinalaisten suussa helposti Lán Lán, joka siis on kiinaa ja tarkoittaa kukkaa. Nimi sopii oikein hyvin S:lle.

Huonekaluliikkeen pojat toivat vihdoin muutama viikko sitten tilaamamme ruokailuryhmän. Keittiössä on vain pieni baaritiski, jonka ääressä on tähän asti syöty niin aamiaiset, lounaat kuin päivällisetkin. Nyt pääsee sitten kattamaan ruokapöydän oikein kunnolla, tosin astioita puuttuu vielä. Niiden hankintareissu on ensi viikolla. Ystäväni lupasivat viedä minut posliiniliikkeeseen, jossa on kuulemma Ikeaakin halvemmat hinnat, mutta paljon parempi laatu.

Aurinkoinen päivä kului S:n kanssa antiikkimarkkinoilla. Siellä kaikki ei toki ole antiikkia. Pitääkin olla tarkkana mitä siellä ostoksistaan maksaa, ettei tule maksaneeksi liikaa. Kaikkea uuttakin myydään vanhana antiikkina. Uusi tavara saadaan vain näyttämään hyvin vanhalta. Sitä paitsi antiikkimarkkinoilla pitää aina tinkiä. Jos kauppias pyytää tavarasta vaikkapa sata rämpylää niin tinkiminen kannattaa aloittaa tarjoamalla 20-30 rämpylää. Siitä voi sitten nostaa tarjousta vähän ylöspäin, mutta ei yleensä koskaan yli puolta pyydetystä hinnasta. Kaupantekotilaisuus etenee niin, että kun olet mielestäsi antanut viimeisen tarjouksen kannattaa lähteä kävelemään pois. Useimmiten kauppias tulee perässä ja suostuu tarjoukseesi. Kiinalainen raha on muuten helppo väärentää, koska turvatekijöitä on vähän. Väärennöksiä liikkuukin kaupungilla ihan päivittäin. Satasen setelit yleensä tarkistetaan aina maksun yhteydessä.

 
Katsastimme samalla reissulla ns. pienten kotieläinten markkinat.  Häkeistä löytyi ihan tavallisia papukaijoja ja undulaatteja, erilaisia jyrsijöitä, kilpikonnia ja koiria, jopa orava! Orava elävänä pienen pienessä häkissä ei ollut kyllä mairitteleva näky. Kovasti olisi tehnyt mieli päästää se vapaaksi…

Viereinen sali oli vielä mielenkiintoisempi ns. ’sirkkasali’, jossa oli myytävänä kaikkea kotisirkkoihin liittyvää. Sieltä voi kuka tahansa ostaa itselleen oman taistelusirkan. Kiinassa sirkkataistelut ovat suosittu huvi. Sitä -  pääseekö hävinnyt sirkka aina taistelussa hengestään -  emme tulleet kysyneeksi.

Alla olevassa kuvassa on juuri taistelusirkkoja. Niitä ruokitaan säännöllisesti omiin purkkeihinsa ja koulutetaan taisteluun.

 
Shanghain vanhan kaupungin kaduilla näkee vielä sitä aitoa Shanghailaista elämää. Sitäkin kyllä jo muserretaan pala palalta maan tasalle. Monella tontilla koneet jyräävät asumuksia matalaksi. Kaikki vanha hävitetään ja tilalle rakennetaan uusia pilvenpiirtäjiä. Vielä siellä kuitenkin harjoitetaan kaikenlaista kaupankäyntiä. Ihmiset asuvat tosi alkukantaisissa asumuksissa ja talviaikaan varmasti erittäin kylmissä olosuhteissa, koska taloissa ei ole lämmitystä. Monet puuhailivat siellä arkitouhujaan pyjama päällä ja pienet lapset juoksivat halkiohousuissaan. Ruoan laitto ja pyykinpesu tapahtuu yleensä kadulla, koska talon ainoa vesiposti on siellä. Kadun varresta voi bongata sulassa sovussa myynnissä olevia sukkia ja kengänpohjallisia, kurkkuja ja viikunoita, pyjamia ja alushousuja.

Kyseiseltä kadulta löytyi myös todella tuoretta lihaa. Kanat olivat myynnissä omissa häkeissään ja siitä sitten saattoi valita minkä kanan halusi ostaa perheelleen päivälliseksi. Siinä vaan pää poikki tukin päällä ja päivällistarpeet pussiin…

Niiltä kaduilta olisi saanut hyviä valokuvia. Vahinko, että kamera unohtui kotiin. Se pitäisi aina olla mukana. Hyviä kuvauskohteita löytyy ihan joka kerta kun lähtee liikkeelle. Tosin kaikki ihmiset eivät halua tulla kuvatuiksi ja aina on hyvä kysyä ensin lupa. No, kuvia vanhasta kaupungista tulee sitten myöhemmin. Siellä tulee varmasti vielä käytyä usein. Kaikki vieraat pitää kyllä sinne viedä ehdottomasti.

Viikolla pääsin osallistumaan myös Shanghain suomalaisten järjestämälle bussiretkelle. Tällä kertaa tutustuimme Sheshaniin, joka on tunnin ajomatkan päässä kaupungista. Sheshan on Shanghain korkein kohta. Huipulla sijaitsevat Kiinan ensimmäinen observatorio sekä katolinen kirkko ,  joka on suurin kristillinen kirkkorakennus Itä-Aasiassa.
 
Ensi viikolla Shanghaissa käynnistyy suomalaisen design’en esittely, Radical Design Week. Paikkana Museum of Contemporary Art (MoCA), jossa Suomi on näyttävästi esillä. Mukana ovat mm. Marimekko, Artek, Iittala, Minna Parikka, Angry Birds ja monet monet muut. Sinne pitää päästä.

M:llä on edessä Nanjing -viikko. Mikä tarkoittaa sitä, että ensin on töitä pari päivää Nanjingissa, keskiviikkona etätyöpäivä kotona ja jälleen loppu viikko Nanjingissa.

Sunnuntaina oli muuten taas +26 astetta lämmintä! Kesä siis jatkuu!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti