Nyt on sitten mooncake’t syöty ja
punaliput kääritty kaappeihin odottamaan seuraavaa juhlaa. Kansa palailee
pikkuhiljaa jälleen arkeen.
Netistä löysin tiedon, että mooncake on perinteinen
leivonnainen, jolla juhlistetaan juuri Keskisyksyn juhlaa eli moon festivalia.
Leivos on joko pyöreä tai nelikulmainen. Paksu täyte on tavallisesti tehty
punaisista pavuista tai lotussiementahnasta. Täyte voi myös sisältää suolatun
ankanmunan keltuaisen, joka symboloi täysikuuta, jota silloin katsellaan
joukolla. Mooncake nautitaan yleensä kiinalaisen teen kanssa.
Mekin lähdimme kaupungille ottamaan
selvää miten kiinalaiset juhlivat juuri keskisyksyn juhlapäivänä. Väen tungos
kaduilla oli todella massiivinen. Tunnelma oli vähän niin kuin Vapun aattona
koti-Suomessa, tosin yhtään juopunutta ei kaduilla näkynyt. Kaikenlaista
härpäkettä ja pikkusyötävää oli tarjolla jokaisessa kadunkulmassa. Vahinko
ettei niitä kaikkia tuoksuja saa välitettyä tämän blogin välityksellä. Kävimme
syömässä Bundin rantakadulla (kaupunkia halkovan Huangpujoen rantakatu).
Rantakatu on suosittu nähtävyys ja ihmisten illanviettopaikka, jonne tullaan
katsomaan joen toisella puolella olevia pilvenpiirtäjiä upeassa iltavalaistuksessa
muulloinkin kuin vain juhlapäivinä. Ravintolan terassilta pääsimme hyvin
tunnelmaan mukaan, eikä tarvinnut tunkea väkijoukon mukana. Luulen, että sieltä
saatiin myös parhaat valokuvat.
Maanantaina – siis kansallispäivänä –
emme sitten enää jaksaneet (tietäen tungoksen) lähteä kaupungille.
Ilotulituksen pauke - joka kesti tunnin verran - kyllä kantautui aivan kotisohvalle
asti.
Pudongin puolella olevat pilvenpiirtäjät
(huomaa täysikuu). Kuva on otettu Bundin rantakadun puolelta.
Väki pakkautuneena Bundin rantakadulle
Keskiviikkona saimme kuulla aimo
pläjäyksen mielenkiintoista Kiinan historiaa. M:n työkaveri oli kutsunut meidät
tutustumaan syntymäkaupunkiinsa, Suzhou’hun, joka on puolentoista tunnin matkan
päässä Shanghaista länteen Jangtse-joen alajuoksulla.
6000 km pitkä Jangtse-joki on maailman
kolmanneksi pisin joki, Niilin ja Amazonin jälkeen. Samainen joki laskee Shanghain kohdalla
Tyyneen valtamereen. Suzhoun kaupungin halki kulkee Keisarin kanava ja
kaupunkia on sanottu Kaukoidän Venetsiaksi tai Puutarhakaupungiksi. Yli
1 600 siltaa on rakennettu kanavien yli. Kaupungissa sijaitsevat
perinteiset kiinalaiset puutarhat ovat osaltaan kasvattaneet kaupungin suosiota
Kiinan suosittuna matkailukohteena. Puutarhat ovat yksi Unescon maailmanperintökohteista.
Suzhou'ta on kutsuttu myös 'silkin pääkaupungiksi' 900-luvulta alkaen ja
kaupunki on edelleen merkittävää silkintuotantoaluetta.
2500-vuotias kaupunki muuttuu
modernimmaksi päivä päivältä, mutta sieltä löytyy vielä aitoakin tunnelmaa,
kiitos juuri lukuisten temppelien, puutarhojen ja kanaalien.
Lähes kaikki kiinalaiset tietävät
esimerkiksi Mestarikalastajan puutarhan tai Nöyrän miehen puutarhan. Suosituimmat
puutarhat kuhisevat loma-aikoina turisteja ja kiinalaisia lomanviettäjiä, niin
kuin meidänkin siellä ollessa. Nöyrän miehen -puutarhan kujat olivat aivan
tungokseen asti täynnä ihmisiä.
Ei voi kuulemma sanoa käyneensä Suzhou’ssa
ilman ajelua kanaalilla, kertoi meidän erittäin asiantunteva kiinalainen oppaamme.
Meillä oli ilo saada kuunnella kokonainen päivä hänen yksityiskohtaisia
kertomuksia kaupungin eri vaiheista kuluneiden vuosisatojen aikana. Venetsian
gondoleja muistuttavat venetaksit liukuvat vettä pitkin muinaisten kanaalien
läpi. Alla yksi kuva kanaaliajelulta.
Illallisella pääsimme maistamaan todella
tuoretta kalaa. Kala tuotiin vielä potkivana astiassa meille näytille ennen
pataan laittamista. Kiinassa ruokailu aloitetaan yleensä kupillisella teetä ja
päätetään keittoon. Tarjoilija kantaa pyöreän pöydän keskellä olevalle
lasilevylle tarjoilulautasia tasaisena virtana koko aterian ajan ja jokainen
ruokailija pyöräyttää haluamansa lajikkeen omalle kohdalleen. Vierustoverin otsahien
määrästä voi päätellä, mistä vadista löytyy tulisin tarjottava
Isäntämme tilasi pöytään useita
ruokavaihtoehtoja eli vähän joka makuun. Tarjolle tuotiin makeaa kalaa (pariin
kertaan keitettyä ja välillä maustettua), sitkeitä sienipateen siivuja, ankeriasta
öljyssä, rapua vahvassa chilikastikkeessa, porsasta paksun silavan kera,
vetistä sienikeittoa ym. Lounaalla tuli maistettua myös makeaa lootusta. Sitä
tarjotaan lähes jokaisella kiinalaisella aterialla jossain muodossa. Ruokapöydässä
eurooppalaisen huomiota herättää ruokailutapojen erilaisuus. Äänekäs syöminen,
jopa röyhtäykset ja ryystäminen ovat sallittuja, ne ovat merkki kokille aterian
onnistumisesta.
Kiinalaisen keittiön viisi päämakua ovat
makea, hapan, karvas, väkevä ja suolainen. Pohjoisen ruoka on etikkaista,
etelän makeaa, idän suolaista ja lännen tulista.
Kiina on erittäin siisti maa. Ainoa
poikkeus ovat ns. hyppyrimäkiasennon vaativat vessat. Suzhoussa jälleen kerran
kaipasin kumisaappaita jalkaani ja pyykkipoikaa nenääni, mutta sekin on asia
johon kyllä ajan mittaan tottuu.
Suzhou on todellakin tutustumisen
arvoinen kaupunki ja paljon enemmän kiinalainen kuin Shanghai, mutta onhan
sillä tuhansia vuosia vanha historiakin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti