maanantai 15. lokakuuta 2012

Sitä sun tätä


Tällä viikolla ei elämästä ole puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun herra  Zhang Guoping on kiidättänyt minua pitkin kaupunkia. On käyty kangasmarkkinoilla, hierojalla, eläinlääkärin vastaanotolla, kukkamarketissa, Shanghain suomalaisten mukana kaupunkikierroksella  ja tietysti päälle vielä normaalit kauppareissut.
Viikonlopun ruokakauppareissulta piti ajaa isojen ruokakassien kanssa kotiin valottomalla sähkömopo-riksataxilla, kun muita ei ollut saatavilla ja oli aivan mieletön perjantai-illan ruuhka. Eipä ole aikoihin tullut pelättyä niin... ja kuski vaan lauleli.  Riksataxilla ajaminen on pelkkää henkensä kaupalla puikkelehtimista tuolla muutenkin kaoottisen liikenteen seassa. Sitä se teettää kun tulin antaneeksi herra Guopingille perjantain vapaapäiväksi.

Vähältä piti -tilanteita liikenteessä on viikolla riittänyt autonkin kyydissä. Mopoilijat ovat se ryhmä, jota eniten saa pelätä. Ne kun tulevat jokaisesta pienimmästäkin mopon mentävästä raosta, ajavat valoitta ja liikennettä vastavirtaan ja ylittävät kadun ihan mistä kohtaa tahansa. Toisin sanoen niitä eivät koske minkäänlaiset liikennesäännöt. Mopoilijoilta ei myöskään täällä vaadita minkäänlaista ajokorttia. Se on varmasti yksi syy siihen, että ajajien joukko on niin monenkirjava.

Sama matka - paikasta A paikkaa B -  kaupungilla, voi kestää päivästä, kellonajasta ja ruuhkasta riippuen joko puoli tuntia tai tunnin. Aikataulut kannattaa aina suunnitella niin, että aika varmasti riittää. Lähdenkin yleensä hyvissä ajoin liikenteeseen ja olen määränpäässä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Shanghain paikallishallinto on hiljattain esitellyt uuden lain liikenneongelmien vähentämiseksi ja liikenteen sujumisen parantamiseksi. Kuljettajat jotka ajavat päin punaista saavat 6 pisteen vähennyksen ajokorttiinsa. Nykyinen, päin punaista ajo vie vain 3 pistettä. Shanghain kuljettajilla on 12 pistettä ja jos ne kaikki menettää, heidän pitää mennä uudelleen autokouluun.  Jos ajoneuvossa on väärät kilvet tai kilvet on peitetty, ajajalta poistetaan kaikki 12 pistettä. Uudet säännöt tulevat voimaan ensi vuonna. Vielä ei ole varmaa josko myös moottoripyörät ja skootterit tulevat saman lain piiriin. Joka vuosi 20 miljoonaa ihmistä saa Kiinassa ajokortin.

Viikko alkoi käynnillä kangasmarkkinoilla ja räätälillä. Valtava rakennus (kolmessa kerroksessa)  täynnä kaikenlaisen ompelutyön tarjoajia. Räätäleitä toki löytyy ympäri kaupunkia, mutta tässä kyseisessä paikassa saa hyvän kuvan koko tarjonnasta ja asiakkaalla on varaa valita. Löytyy myös räätäleitä, jotka tulevat niin haluttaessa kotiin ottamaan mittoja ja sovittamaan. Jokainen yritys on erikoistunut hieman omaan juttuunsa, esim. silkkivaatteisiin, businesspukeutumiseen, nahkavaatteisiin, iltapukuihin, kodintekstiileihin  jne. Tarjolla on kaikkea mahdollista miesten paidoista ja puvuista nahkatakkeihin ja hienoihin iltapukuihin. Miesten puku irtoaa tuhannella renminbillä ( 100 renminbiä = 12 euroa), paita maksaa 120 rmb ja talvitakki 700 rmb. Laitoin näin aluksi tilaukseen vain pari kesämekkoa yhteensä 400 rämpylää (suomalaisten käyttämä rahayksikköJ). Piakkoin pitää laittaa tilaukseen myös vähän juhlavampaa kampetta. Nimittäin Shanghain suomalaisten itsenäisyyspäivänjuhlaa vietetään 8.12. Juhla järjestetään tänä vuonna MoCAssa (Museum of Contemporary Art) ja on kuulemma heti Linnan juhlista seuraava juhlavuudessaan kertoivat Suomen konsulaatin tietolähteet J. Kaikenlainen käsityö on siis Kiinassa todella edullista. Teille, jotka mahdollisesti olette tulossa käymään Shanghaissa jossain vaiheessa tiedoksi, että heti loman alkajaisiksi kannattaa mennä antamaan mittoja ja valmista syntyy muutamassa päivässä.

Viikko jatkui hieronnalla  Zen Massagessa. 60 minuutin hieronta ihan peruskiinalaiseen tapaan sekä lisäksi  pää- ja hartiahieronta 30 min. ja kaikki maksoi yhteensä vain 98 rämpylää ( n.10 euroa)  ja oli todella tehokas ja rentouttava. Tosin tässä paikassa näin edulliset hinnat ovat voimassa vain arkisin klo 11-18 välisenä aikana. Hoidot ovat kalliimpia ruuhkaiseen ilta-aikaan. Paikka on auki aina yöllä klo 02.00 asti ja asiakkaita riittää joka tunnille.

Ihan eka eläinlääkärillä käynti oli oikein positiivinen juttu sekin. Googlettamalla löysin lääkärin ja ilmoitin meilillä Maxin vaivoista ja jo seuraavana aamuna pääsimme Doctors Beck & Stone’n vastaanotolle. Paikka on varmaankin kaupungin siistein ja uusin. Lääkärikin tuntui erittäin asiantuntevalta. Max tutkittiin tarkasti ja annettiin lääkkeeksi silmätippoja. Max taisi saada tartunnan kennelistä viime viikolla, kun joutui meidän matkan takia olemaan siellä pari yötä. Tosin edelliset kerrat menivät ihan tartunnoitta. Kyseisellä lääkäriasemalla saa palvelua usealla eurooppalaisella kielellä, ei kuitenkaan suomeksi.
Kukkamarketissa olin aivan suu auki siitä monipuolisesta tarjonnasta ja edullisista hinnoista. Viherkasveja, leikkokukkia ja aivan upeita asetelmia löytyy joka makuun. Ison syyskrysanteemin sai neljällä eurolla.

Loppuviikolla oli vuorossa kaupunkikierros kävellen.

Tällaisella opastetulla kierroksella pääse tutustumaan paikkoihin, joihin ei yksinään tulisi mentyä. Shanghain suomalaisten yhdistys järjestää kävelykierroksen kerran kuukaudessa ja aina on tarjolla jokin uusi kohde. Näkemistähän täällä riittää. Tällä kertaa tutustuimme entiseen juutalaispakolaisten asuinalueeseen.

Torstaisen kaupunkikävelykierroksen kuvasatoa.
 
 

 
Tarjolla takuutuoreita kyyhkysen- ja kananmunia. Alakerrassa munivat kanat, yläkerrassa kyyhkyset.

 
Kymmeniä vuosia samalla kadunpätkällä toiminut (työntekijät vain ovat vaihtuneet) miesten parranajoa tarjoava liike.

Rapuja
 
 
Kaikki pesuun liittyvä kuivumassa ikkunapenkillä; pyykkilauta, sienet, hammasharjat...
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti