maanantai 29. lokakuuta 2012

Lohikäärmeen vuosi


Heti maanantaina S:lla käynnistyi koko viikon iltapäivät kestävä koripalloilu. Oppilaat joutuivat näet näyttämään taitonsa ja osaamisensa.  Kaikki iltapäivät on sitten ollut korista, korista, korista… ja lopputulos oli, että S valittiin koulun koripallon kakkosjoukkueeseen. Mahikset kuulemma on edelleen nousta ykköseen… No, pääasia on että S pääsee pelaamaan, kun koripallosta niin kovasti pitää.
Perjantaina koululla vietettiin YK:n päivää. Koulun kaikki eri kansallisuudet – yhteensä 45 - esittäytyivät paraatissa omalle maalleen ominaisissa väreissä. S:llekin löytyi kotoa jotain Marimekkoa ja sinivalkoista suomalaista. Päivää vietettiin seurustelemalla ja seuraamalla upeita tanssiesityksiä.
Lauantaina koululla järjestettiin valtavat ruokamessut. Äidit ja isät olivat panneet parastaan ja valmistaneet erilaisia omalle maalleen tyypillisiä ruokia, joita sitten pääsimme ostamaan ja maistelemaan. Israelilainen ruoka sekä Eestin sillivoileivät olivat kuulemma erityisen hyviä. Itse sain tyytyä japanilaiseen sushiin. Maailmalla kun ei tunneta gluteeniallergiaa. Se taitaa olla enemmän meidän eurooppalaisten tauti. Ruoan myynnistä saadut tulot menevät tietysti kaikki oppilaiden hyväksi. Äidit pääsivät lauantaina helpolla, kun perheet tulivat lounastamaan koululle. Minäkin sain vapaapäivän ruoan laitosta.
 
Omassa keittiössäni yritän väsäillä samanlaista ruokaa kuin kotona Ruotsissa, mutta aina se ei tahdo onnistua. Kaikkia raaka-aineita ei ole saatavilla vaikka kuinka etsisi. Viikolla pääsin tekemään ihan ensimmäistä kertaa kaalilaatikkoa, kun löysin vihdoin kaikki raaka-aineet eli siirappi oli se jota piti pidempään etsiä. Kaalia, riisiä ja jauhelihaa kyllä löytyy kaupoista helposti. Kalaa syömme paljon, kanan- ja possunlihasta olen kuullut niin paljon negatiivista, että niitä välttelemme. Eläimille kuulemma syötetään hormoneja. S söi ennen ihan mukisematta kiinalaista jogurttia ja piti siitä kovasti mutta kun hän kuuli, että maidostakin löytyy hormoneja, siirtyi hän heti syömään Ranskassa valmistettua jogurttia.
Kun katson oman ruokakaappini hyllyjä, täytyy kyllä sanoa, että eipä sieltä paljon muuta kiinalaista löydy kuin kananmunat ja riisi ja tietysti vihannekset ja hedelmät sekä sokeri, suola ja joitain jauhoja. Sitä vaan jotenkin luottaa enemmän tuontitavaraan. Toisaalta niinkin tavallista tavaraa kuin vehnäjauhoja ei saa kuin tuontitavarana. Kaupan hyllyistä löytyisi paljon kiinalaista esim. kaikenlaista kuivattua, siemeniä ja sieniä ym., mutta milloinkaan et voi olla varma niiden puhtaudesta. Kasvien viljelyssä kun kaikki torjunta-aineet ovat sallittuja.
Poikkesin jälleen antiikkimarkkinoilla ja löysin nyt oman lohikäärmeeni. Se ei tosin ole mitään antiikkia. Olen haeskellut oikean kokoista ja oikean näköistä ja nyt sen löysin. (Käy muuten vaikka korutelineestä!) Olemmehan M:n kanssa kumpikin kiinalaisen horoskoopin mukaan syntyneet lohikäärmeen vuonna ja sitä paitsi elämme nyt juuri lohikäärmeen vuotta. Ja pitäähän sitä kodissa olla jotain kiinalaistakin, Kiinassa kun elämme!

 Voimakkaan ja rohkean Lohikäärmeen vuosi alkoi 23. tammikuuta 2012 ja luvassa on vanhoista, aikansa eläneistä kaavoista irtautumista, oikein ajoitettua riskien ottamista sekä ilman odotuksia uusille mahdollisuuksille avautumista. Vuoden elementti on vesi, joka tuo Lohikäärmeen vuoteen myös avoimuutta haasteiden kohtaamiseen ja tyyntä keskittyneisyyttä. Kiinalaisen astrologian mukaan Lohikäärmeen vuosi päättyy 9. helmikuuta 2013 muuttuen siten 10. helmikuuta 2013 Käärmeen vuodeksi.
Kiinalaisen uudenvuoden ensimmäisenä päivänä yksi kahdestatoista eläinmerkistä ottaa vuoden haltuunsa. Jokainen merkki hallitsee siten omaa vuottaan kahdentoista vuoden sykleissä ja vaikuttaa elämäämme jokaiselle eläinmerkille ominaisella luonteella. Näiden eri eläinten lisäksi kiinalaisessa horoskoopissa myös eri elementeillä on merkkeihin omat vaikutuksensa, nämä viisi elementtiä ovat: metalli, vesi, puu, tuli ja maa.
Kiinalainen horoskooppi järjestelmänä on ollut käytössä Kaukoidässä jo tuhansia vuosia, se opettaa itsetuntemusta tehden elämämme rikkaammaksi ja onnellisemmaksi. Niin siis uskovat kiinalaiset! Meidän uskomisesta nyt ei ole niin väliä…
On olemassa useita myyttejä ja legendoja siitä, miten nämä kaksitoista eläintä valittiin. Kaikkiaan ne ovat aika kummallista väkeä. Kaikkein tunnetuimman legendan mukaan Buddha kutsui kaikki maailman eläimet kilpailemaan ja ne kaksitoista, jotka nopeimmin ylittivät joen, lopulta valittiin osaksi kiinalaista kalenteria.
Ensimmäinen, joka ylitti virran oli rotta, josta siis tuli kalenterin ensimmäinen eläin. Saattaa tuntua oudolta, että rotta pienenä eläimenä onnistuisi voittamaan kilpailun, varsinkin kun huomioidaan kaikkien muiden eläinten mukana oleminen. Mutta rotta käytti aivojaan etevämmin kuin jalkojaan, voittaakseen kilvan. Se hyppäsi parhaan uimarin eli puhvelin selkään ja hyppäsi sen selästä juuri ennen maalilinjaa. Näin tuli rotasta kalenterin ensimmäinen eläin ja puhvelista seuraava. Viimeisenä tuli sika, vaikka se söi ja huilasi puolet matkasta, onnistui tämän yltää kahdennelletoista sijalle.
Kiinalaisen astrologian mukaan lohikäärmeet ovat syntyneet onnen merkeissä. Heillä on yleensä vakaa ja hyvä terveys sekä taipumus onnistua hyvin kaikessa mihin ryhtyvät. Eli mikäs tässä on ollessa!

 
Source unknown
Kuvassa World Financial Center, maailman kolmanneksi korkein rakennus tällä hetkellä. Rakennuksessa on toimistoja, hotelleja, konferenssitiloja ja suuri ostoskeskus.
Pilvenpiirtäjän yläkerroksissa on aukko, jonka tarkoituksena on päästää lohikäärmeet vuorille ilman, että ne törmäävät rakennukseen, mikä on myös viittaus kiinalaisten vanhoihin uskomuksiin. Alkuperäisessä suunnitelmassa aukko oli pyöreä, mutta Shanghain asukkaat protestoivat sitä, koska heidän mielestään se muistutti liikaa Japanin lipun punaista aurinkoa. Puolisuunnikas oli myös halvempi ja helpompi toteutettava rakennuttajille kuin ympyrä. Rakennus on 492 metriä korkea ja kerroksia on 101. Sadannessa kerroksessa on näköalatasanne.

Viikonloppuna tuli vielä katsastettua suomalaista design’ia esittelevä näyttely Shanghain Modernin taiteen museossa.

 Oletteko muuten nähneet Jaakko ja maailmanvalloittajat -ohjelmasta osan, jossa esiteltiin Suzhouta ja hieman Shanghaitakin? Ohjelma on vielä jonkin aikaa nähtävänä Yle Areenalla.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti