sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Hong Kongin kuulumisia

Palasimme lauantaina kotiin pilvenpiirtäjien keskeltä. Hong Kong on upea sekoitus itää ja länttä, koskematonta luontoa ja miljoonakaupunkia!
M teki tietty töitä koko matkan ajan, AC:n Hong Kongin toimistolla ja hotellissa. Samoin S:llä oli läksyjä tehtävänä joka päivälle. Matka ei siis ollut mikään lomareissu paitsi tietysti minulle – lomaa koirastakin! Joka päivä pääsimme S:n kanssa kuitenkin katsastamaan myös paikallisia outlet’ja ja markkinoita. Hong Kong on oikea tavarataivas ja ihmisiä ruuhkaksi asti aivan joka paikassa. Hong Kong on myös suhteellisen kallis kaupunki. Kaikilla kansainvälisillä vaateketjuilla on omat liikkeensä Hong Kongissa. Sieltä löytyy niin Pradan, Versacen, Vuittonin kuin Tiffanynkin liikkeet. Cityn ostosalue Causeway Bay on yksi maailman kalleimmista.

Hongkongissa on pitkälle kehitetty julkisen ja yksityisen liikenteen verkosto. Yli 90 % päivittäisistä matkoista tehdään joukkoliikenteellä. Metrolla ja bussilla pääsee kätevästi kulkemaan paikasta toiseen. Kadut ja kyltit ovat kaikki sekä kiinan- että englanninkielisiä ja useimmat ihmiset puhuvat englantia. Heti ensimmäisenä päivänä ostimme S:n kanssa octopus -kortit. Korttiin voi ladata valmiiksi rahaa ja käyttää sitä sitten maksuvälineenä metrossa, busseissa, supermarketeissa, ravintoloissa yms.
Ajoimme S:n kanssa bussilla myös saaren eteläosaan ja siellä Ocean Park’iin (huvittelukeskus & eläintarha) jossa vietimme yhden iltapäivän. Siellä pääsimme ihastelemaan mm. Panda-karhuja ja upeaa vedenalaista elämää.



 
Kieputtimen kyytiä…

Hongkong on erittäin tiheästi asuttu pilvenpiirtäjäkaupunki ja sen seitsemän miljoonaa asukasta nauttivat keskimäärin korkeaa elintasoa. Varallisuuserot ovat teollisuusmaiden korkeimpia ja noin miljoona hongkongilaista elää köyhyysrajan alapuolella. Noin 95 % Hongkongin asukkaista on kiinalaista alkuperää. Tänä päivänä Hong Kongissa työskentelee lähes kolmesataatuhatta filippiiniläistä ja indonesialaista kotiapulaisina. Taloussektorilla työskentelee paljon eurooppalaisia, yhdysvaltalaisia, australialaisia, kanadalaisia, japanilaisia ja korealaisia.

Luin jostain, että jos kaikki Hong Kongin asukkaat haluaisivat kaduille seisomaan samanaikaisesti, he eivät sinne mahtuisi. Väkeä on pinta-alaan nähden todella paljon ja maan käyttöä rajoittaa kaupungin vuoristoisuus.
Vaikka pilvenpiirtäjät hallitsevatkin keskustan kaupunkimaisemaa, Hong Kongin yleiskuva on varsin vihreä. Korkeiden kukkuloiden peittämästä alueesta peräti 75 prosenttia on rakentamatonta maata. Hong Kongin ydinalue muodostuu Hong Kongin saaresta, joka on alueen taloudellinen keskus, Kowloonin niemimaasta sekä Kiinan rajalle ulottuvista Uusista territorioista.

Vaikka Manner-Kiinassa on oikeanpuoleinen liikenne, Hongkongissa on yhä edelleen vasemmanpuoleinen liikenne. Pilvenpiirtäjien välissä kulkevien ajoneuvojen suoltama meteli on melkoisen massiivista
Ranta kadulla (Star Avenue) on hyvä paikka seurata joka ilta kello 20 toistuvaa valoshowta, jossa Kowloonin ja Hong Kongin pilvenpiirtäjät kommunikoivat keskenään valojen välityksellä.

Kenties paras osa Hong Kongin saaresta löytyy pienen raitiovaunumatkan päästä. Jo vuodesta 1888 liikennöineellä Peak Tramilla pääsee Hong Kongin korkeimmalle huipulle, Victoria Peakille. Alun perin brittieliitin asuttamalla alueella sijaitsevat maailman kalleimmat asunnot, mikä on helppo ymmärtää, sillä kukkulalta avautuvat huikaisevat näkymät yli Hong Kongin. Jos ilma ei ole sumuinen, myös Kowloon ja kimmeltävän sininen meri näkyvät selkeästi. Meidän siellä käydessä keli oli hieman sumuinen ja sateinen.


Shanghaihin verrattuna huomasi kuitenkin pian brittiläisen aikakauden mukanaan tuomia eroja. Ihmiset puhuivat hiljaa (kiinalaiset ovat muuten todella kovaäänisiä) osasivat jopa jonottaa etuilematta  ja käyttivät ’sorry’ sanaa tarpeen vaatiessa.

Matka oli kaikkiaan hieno hyppy jälleen uuteen kulttuuriin.
Tuttavan välityksellä löysin Maxille oikein hyvän koirahotellin matkan ajaksi. Max haettiin kotoa ja tuotiin myös kotiin. Kätevää! Saimme kaiken muun hyvän palvelun lisäksi nähdä matkan aikana videota Maxin leikeistä muiden koirien kanssa. Onhan se luxusta tietää, että Max voi hyvin ihan uusissa olosuhteissa!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti