maanantai 3. syyskuuta 2012

Arjen pyöritystä


Oli sitten ihan pakko käydä hamstraamassa lisää pyyhkeitä ja lakanoita Ikeasta, kun siitä omasta muuttokontista ei ole vielä mitään tietoa. ’Vesimieskin’ piipahti kylässä. Parinkymmenen litran vesipullo riittää noin viikoksi, kun sitä käytetään vain juomiseen, ruoanlaittoon ja kahvinkeittoon.

Pikku hiljaa olemme löytäneet myös hyviä ruokakauppoja. Kaikkea ei saa yhdestä ja samasta kaupasta, vaan yleensä käymme kahdessa tai kolmessa kaupassa samalla reissulla. Mikäli haluaa hyviä vihanneksia niitä ei saa kaupasta, joka muuten on edullisempi. Toisessa kaupassa taas on mm. hyviä saksalaisia maitotuotteita; jogurttia, Creme Fraichea, juustoja ym. Suuri tuontituotevalikoima löytyy kolmannesta kaupasta. Tosin siellä hintatasokin on korkeampi.  Leipä pitää usein hakea vielä neljännestä paikasta. Herkkukauppoihin emme vielä ole ehtineet lainkaan tutustumaan. Ne ovat sitten ihan oma lukunsa! Niitäkin löytyy paljon eri puolilta kaupunkia. Kaupasta kannattaa muutenkin ostaa kerralla aina enemmän. Mikäli näkee jonkin hyvän/tarpeellisen tuotteen sitä ei saata enää seuraavana päivänä olla saatavilla, seuraavasta viikosta nyt puhumattakaan. Kotiin kannattaa kerätä pieni varasto kaiken varalta…

Ruokakaupan hyllyjä katsellessa ei voi olla ihmettelemättä sitä muovijätteen määrää mikä pakkauksista syntyy. Tuotteet pakataan moninkertaiseen muoviin. Mihin se kaikki jäte ollenkaan joutuu? Uusiokäyttöön ei ainakaan. Täällä nimittäin ei ole järjestelmällistä jätteenkeräystä niin kuin esim. Ruotsissa oli. Olimme kymmenen viime vuoden aikana tottuneet siihen, että kaikki jäte lajiteltiin tarkoin ja vietiin itse kierrätyspisteeseen. Täällä joutuu laittamaan kaiken yhteen ja samaan pönttöön… Ei ole lainkaan ympäristöystävällistä!

S pääsi vihdoin torstaina aloittamaan koulun (Shanghai Community International  School). Koulussa on käytössä koulupuku, joten nyt ei tarvitse aamuisin miettiä mitä laittaisi päälle. S pitää kovasti koulun kansainvälisestä meiningistä. Oppilaista 10 % on ruotsalaisia. Ruotsalaisia perheitä on Shanghaihin tullut tänä syksynä varmaan ennätysmäärä, esim. Volvo on lähettänyt tänne 40 uutta perhettä. Pari suomalaista tyttöäkin koulusta löytyy.

Viikolla Kiinan valtiollisen tv-kanavan kuvausryhmä kävi Nanjingissa haastattelemassa M:a. Haastattelu tulee ulos ensi viikolla jollain talouskanavalla.

Vihdoin saimme käyttöömme myös auton ja kuskin. Kuski ajaa ihan rauhallisesti, osaa käyttää jopa vilkkua ja käyttää äänitorveakin ihan maltillisesti. Ainoa miinus on englannin kielen osaamattomuus. Onneksi hän osaa kyllä ihan sujuvasti käyttää puhelimensa sanakirjaa ja lähettelee sieltä englanniksi käännettyjä viestejä. Sillä tavalla asiat sujuvat ihan kohtuullisesti. Kuskeilla on kymmenen tunnin työpäivä ja töitä tehdään kuusi päivää viikossa. Tosin meidän kuskilla ei ole ajoja edes joka päivälle (saa siten ylimääräisiä vapaapäiviä). Odottaessaan kuskit pääasiassa nukkuvat, lukevat tai pelailevat erilaisia pelejä. Nukkuvia ja torkkuvia ihmisiä näkee muutenkin kaikkialla. On ihan tavallista, että kaupoissa ja toimistoissa työntekijät ottavat päivänokosia jos heillä ei ole asiakkaita palveltavana. Kun astuu liikkeen ovesta sisään niin nopeasti myyjät ryhdistäytyvät ja ovat valmiita palvelemaan asiakkaitaan. Palvelualttius on silmiinpistävää. Myös kahvilan penkillä kahvihetkensä päätteeksi torkkuvia asiakkaita näkee runsain mitoin. Kadunlakaisija saattaa istahtaa työnsä lomassa kadun reunalle päiväunille ja taksinkuljettajat ajavat vain autonsa kadun reunaan ja torkkuvat hetken jatkaen sitten jälleen työpäiväänsä.

Puheet siitä, että ilma Shanghaissa olisi kovin saasteista, ei kyllä pidä paikkaansa. Aurinko on paistanut nytkin jo useamman päivän aivan siniseltä taivaalta.  Ennen Shanghain toissa vuotista maailmannäyttelyä kaupungista on siirretty kaikki pahimmat saastuttajat mm. isoja tehtaita ja voimaloita kaupungin ulkopuolelle. Iltalenkillä olemme ihastelleet täysikuuta ja kirkasta tähtitaivasta.

Meidän compoundissa on viisikymmentä taloa. Suurin osa taloista on kiinalaisten asuttamia. Kaikissa taloissa ei asuta jatkuvasti vaan muutamia niiden omistajat pitävät vain loma-asuntoina. Puutarhurit siistivät aluetta päivittäin ja yhteinen uima-allas on käytössä aina lokakuun lopulle asti ennen kuin se suljetaan muutamaksi talvikuukaudeksi.
 
 Koulupuku 1
 
Koulupuku 2
 
 Päivätorkut työn lomassa
 
Meidän compoundin uima-allas,
tosin liian matala uimiseen

1 kommentti:

  1. S näyttää niin nätiltä koulupuvussaan(kin) :)

    Voisitko muuten ajatella ottavasi kommenttien sanavahvistuksen pois, vaikka kokeeksi? Se on välillä tosi hankalaa, kun niitä sanoja ei meinaa millään saada oikein.

    VastaaPoista